Fujara znej Vlkolíncom

Zdá se Vám zvláštní název? Pro mne to byl zpočátku také.

Ale abych to vysvětlil od začátku – nastal šestý den naší dovolené v Bešeňové. Koupat se už Míle ani nechtělo, tak bylo na programu, kam vyrazíme.

Před pár lety jsme byli s přáteli původně na lyžích v Liptovském Jánu, ale vzhledem k podmínkám jsme spíše poznávali krásy kraje. A to byl právě Vlkolínec. Nevím, jestli to nazvat osadou, obcí, vesničkou. Tehdy jsme tam byli v zimě. Tehdy mi to tam přišlo zajímavé a také i okolí bylo pěkné.

Rozhodnutí pak bylo jasné – vyrazili jsme do Vlkolínce. Cesta vede po úzké silničce. Po příjezdu k vesnici koukáme, že je tam spousta aut. Zaparkovali jsme, auta dirigoval dobrovolný hasič, s kterým jsme se dali do řeči. Později jsme ho potkali ve vesnici, zavedl nás k nim na dvůr a vysvětlil, jak to tehdy fungovalo. Dva až tři domy měly společný dvůr, dozadu byla stodola a pak i políčka. Vlastnili krávu, ovce a další drobošť. Jednotlivé domy jsou chráněné, proto vše venku musí zůstat původní, ale uvnitř již přeci jen moderní doba funguje.

Došlo i k představení se – Fanda nás potom doprovázel dál. Nemohl se nám plně věnovat, protože měl povinnosti jako hasič. Již na návsi jsme viděli lidi v krojích. V tu sobotu jsem se nedozvěděl, kdo všechno vystupoval, ale pátrání na internetu se vyplatilo. Tak jsem zjistil jak název, ale i kdo to pořádal – bylo to Občianské združenie Vlkolínec a také Mesto Ružomberok.

Tak jsem fotil, něco z dálky, něco z blízka. Všichni o mně věděli. To vedlo k tomu, že mne i žádali, abych je vyfotil. A i když jsem byl jako host, tak jsem si připadal jako fotograf akce. 🙂 Musím říci, že všechna setkání byla velmi příjemná a lidé jsou milí a přátelští.

A abych něco k těm, kdo vystupovali – uvedenu jen jména, protože podle fotek nevím, kdo je kdo.

Takže: Fujarová skupina FS Polana Zvolen, fujaristi z Liptova, Podpol`ania, Ponitria, Kysúc, Považia, Malohontu a Gemera. Dále L`udová hudba a nejmladší fujaristi DFS Liptáčik z Ružomberka (takže domácí), Fsk Chrenovec, Fsk Ostro (neumím napsat tu správnou hlásku), Fsk Petrovany a další skoro domácí – Lúčanskí hudci.

Z Petrovan přišel dívčí sbor s harmonikářem. Při jejich vystoupení pršelo, tak jsou na fotkách vidět mázlé flíčky – kapky.

Co na závěr? Prostě krásně strávený den….

« z 4 »